Coach Profesionist Adolescenți

Cum motivezi adolescenții să învețe

Dragă cititor, îți povesteam în articolul anterior de ce “Înveți pentru tine, nu pentru mine” și “Înveți pentru viitorul tău” nu prea funcționează.

Ce poți face tu, ca părinte, pentru a-ți sprijini adolescentul? Iată 3 recomandări:

#1 Mută atenția pe proces, nu pe rezultat

 

Trăim într-o societate unde constant mintea noastră urmărește rezultate, KPIs, “the next best thing”.

În tot acest proces de fugă continuă către destinație, fără să vrem le transmitem adolescenților noștri că tot ceea ce e important pentru noi este rezultatul final: notele, olimpiada, liceul ăla bun, facultatea, job-ul.

Copiii ajung să echivaleze valoarea lor în ochii noștri cu notele obținute.

Ce înseamnă să muți atenția pe proces? Te încurajez să apreciezi efortul depus(oricât de mic) și să-l ajuți să reflecteze pornind de la următoarele întrebări:

  • Ce simți că a mers bine și te-a ajutat?
  • Unde ai depus cel mai mult efort?
  • Ce dificultăți ai întâmpinat?
  • Unde simți că ești față de acum o lună?
  • Ce ai vrea să faci diferit data viitoare?
  • Cum ai nevoie să te sprijin?

Și cel mai important: spune-i că ești acolo și că îl iubești indiferent de performanță.

#2 Ajută-ți adolescentul să simtă că e parte din ceva

 

Adolescenții au nevoie să-și aducă contribuția acum și să li se recunoască valoarea. Au nevoie de apreciere și de un spațiu unde să exploreze care este rolul lor, la ce se pricep și cum pot crea un drum cu sens pentru ei.

Încurajează-l să se înscrie la o activitate și să participe cel puțin un an. Are curajul să-și spună punctul de vedere și intră în polemică cu profesorii? Cultivă partea pozitivă și sprijin-l să-și aducă contribuția fie prin dezbateri academice, înscrierea în consiliul școlar etc. Pasionat de adrenalină? Ajută-l să exploreze asta într-un spațiu safe: karting, skateboarding etc.

Prin faptul că îl încurajezi să-și exploreze pasiunile și că îi recunoști aptitudinile se va crea o punte de legătură între voi.

#3 Ajută-l cu planificarea

 

Gândirea pe termen lung nu este chiar punctul forte al adolescenților. În plus, copilul tău nu are niciun reper când vine vorba despre cum ar arăta un plan, cum să-și seteze obiective sau cum să-și organizeze timpul. Iată câteva idei prin care îl poți sprijini:

  • povestește-i sincer despre propriul tău proces, cum te pregătești pe viitor ce a mers, ce n-a mers, ce provocări ai
  • ajută-l să contureze unde ar vrea să fie peste 4 ani, cum ar vrea să arate viața, prietenii, etc.
  • definiți împreună cum arată pașii dintre punctul prezent și idealul său de peste 4 ani(ce realist, ce are nevoie să facă pentru a îndeplini acel vis, ce rol joacă școala în atingerea acestui obiectiv?)
  • ajută-l să vizualizeze: mulți copii nu au văzut niciodată liceele/facultățile la care aplică. Dacă ai posibilitatea, ajută-l să vadă cum arată acel liceu bun de care îi tot spui, cum ar arăta drumul către liceu/facultate, unde ar rămâne cu prietenii după ore, cum e orașul în care va pleca la facultate, etc. Motivația crește atunci când te poți imagina în acel loc.

Acestea sunt 3 idei care aplicate cu consecvență îl vor ajuta pe adolescentul tău să se simtă susținut în propria călătorie legată de școală.

P.S. Dacă vrei să te ajut personal să obții o relație solidă, timp de calitate cu adolescentul tău, mese de seară în care vorbiți cu deschidere și încredere despre ziua voastră, nu mai sta pe gânduri și programează o discuție gratuită de cunoaștere.

Aici pentru tine și adolescentul tău,

Andra 🌱