De ce "Nu înveți pentru mine, înveți pentru tine" nu funcționează
Spui și tu, dragă cititor, această replică des? Sau poate spui ceva de genul “Înveți pentru viitorul tău”.
Poate ai observat cu dezamăgire că nu prea funcționează. Copilul tău nu este brusc mai motivat să-și facă temele și să se pregătească temeinic pentru testul ăla la matematică.
Hai să-ți povestesc de ce nu merg referințele către viitor:
Motivul #1: adolescenții au dificultăți în a empatiza cu sinele lor viitor
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că le este greu să se vadă pe ei înșiși la 20 de ani, înscriși la facultatea potrivită și cu o carieră de succes în așteptare. Acest sine viitor este mult prea îndepărtat, mult prea diferit fizic pentru a și-l putea imagina și empatiza cu el.
În plus, cortextul lor prefrontal, responsabil printre altele cu capacitatea de a planifica pe termen lung, nu este pe deplin dezvoltat.
Dacă încă nu te-am convins, te întreb: tu cât de des te gândești la tine la pensie? Lucrezi în fiecare zi pentru a asigura bunăstarea materială, psihică și sănătatea ta de la pensie? Gândește-te că o faci pentru tine, pentru viitorul tău!
Dacă răspunsul este că nu prea faci asta, ei bine motivul este același: deși ca adult ai capacitatea de a planifica pe termen lung, îți este greu să empatizezi cu sinele tău de după 60 de ani, nu-l asociezi cu tine, ci pare o persoană străină, îndepărtată.
Motivul #2: adolescenții au nevoie de sens
Adolescența este perioada în care copilul tău explorează rolul său în societate, își descoperă propriile valori și credințe. Are nevoie să simtă că este o parte importantă a colectivului, că acțiunile sale au valoare și sens.
Din păcate, școala și discursul nostru despre școală nu oferă valoarea pe care el o caută în momentul prezent. Ce aude de la noi adulții?
“Înveți ca să ajungi la un liceu/facultate bună”
“Înveți pentru tine”
“Înveți ca să ai job-ul visurilor tale”
“Înveți ca să ai opțiuni”
“Înveți ca să nu ajungi ca mine”
“Înveți pentru că o să-ți folosească în viitor”
Ce înțeleg adolescenții de aici? Că au ocazia să contribuie și să fie importanți, în viitor, nu acum. Când vor avea un job, când vor fi la facultate.
Adolescentul tău nu vrea să aștepte pentru a fi important, pentru a crea ceva cu sens.
Motivul #3: există opțiuni acum și ei știu asta
Realitatea este că lucrurile s-au schimbat.
Am lucrat cu enorm de multe persoane care au ajuns să aibă o carieră fericită într-un domeniu total diferit de cel studiat la facultate.
Acum poți obține venituri substanțiale din cariere în mediul digital, poți învăța meserie din cursuri și mentorat.
Cel mai probabil adolescentul tău duce o viață satisfăcătoare. Nu are nevoie să “tragă tare” ca să-și câștige pâinea în timp ce un părinte este plecat în străinătate ca să îi poată oferi bani de rechizite.
Și este ok. Este ok că nivelul nostru a crescut. Este ok că experiența lor este diferită de a noastră.
Adolescenții se pregătesc pentru viitorul lor, nu pentru trecutul nostru.
Acestea sunt 3 motive pentru care replica, “înveți pentru tine, pentru viitorul tău” nu are efectul dorit. Totuși rămâne întrebarea, ce e de făcut?
În articolul îți voi povesti despre cum îți poți motiva copilul și cum îl poți sprijini să persevereze. Fii cu ochii pe blog!
Îți doresc soare în suflet,
Andra 🌱